Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Οι δραστηριότητες μας για το δίκτυο Οικολογικών σχολείων Ecoschools, τη σχολική χρονιά 2023-24. Καλλωπισμός σχολικής αυλής.

 Από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Καβασίλων, εξέφρασαν την επιθυμία, να προβούν σε δράσεις που θα αποσκοπούσαν τον καλλωπισμό της αυλής του σχολείου τους.

Οι Νηπιαγωγοί, κατέγραψαν τις επιθυμίες και τις προτάσεις τους , με ειδικό ερωτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά δήλωσαν πως θα ήθελαν να έχουν περισσότερα λουλούδια και περισσότερα παιχνίδια (ζωγραφισμένα στο δάπεδο ) πχ κουτσό, φιδάκι  και γκρινιάρη κα.

Αποφασίστηκε λοιπόν στην ολομέλεια, ότι ο χρόνος έναρξης σχετικών δραστηριοτήτων, θα ήταν περίπου η αρχή της άνοιξης. Διότι τότε θα ήταν και περισσότερο βοηθητικός  ο καιρός...

Για την αγορά όλων αυτών των μέσων και υλικών που θα χρειαζόντουσαν ( χώμα, φυτά και γλάστρες για τη φύτευση και μπογιές για τα επιδαπέδια παιχνίδια ), αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο Δήμο και στο σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου..Δημιουργήθηκε για τον παραπάνω σκοπό Περιβαλλοντική επιτροπή με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου, εκπροσώπων του συλλόγου γονέων και του Δήμου.

Ο Δήμος μας προμήθευσε με τα απαραίτητα χρώματα για τη ζωγραφική της αυλής και ο Σύλλογος γονέων με το χώμα, τις γλαστρούλες, τα λουλούδια και φυσικά την προσωπική του εργασία, καθώς  οι γονείς,βοήθησαν τα νήπια στη φύτευση των λουλουδιών και στη ζωγραφική των παιχνιδιών.Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ όμορφο ! Φυτεύθηκαν λουλούδια σε τρεις μεγάλες ρόδες αυτοκινήτων, που είχαν χρωματίσει με ζωντανά χρώματα οι γονείς και δύο ζαρντινιέρες που στολίσαμε έξω από την είσοδο του νηπιαγωγείου μας... 

Φυτεύθηκαν ακόμη και δύο μικρά δεντράκια...


Ακόμη, με τη βοήθεια και των γονιών, δημιουργήθηκαν όμορφα επιδαπέδια παιχνίδια στην αυλή. 
Τα νήπια συζήτησαν και για τους κανόνες που θα έπρεπε να υπάρχουν σχετικά με τον μικρό τους ανθόκηπο πχ ποιος θα πότιζε τα λουλούδια κάθε μέρα. Τι θα γινόταν στις διακοπές... Αν θα μπορούσαν να παίζουν ελεύθερα μπάλα στην περιοχή των λουλουδιών κα

Νήπιο φροντίζει μερικά λουλούδια.

Δημιουργήθηκε έτσι ο οικοκώδικας του Νηπιαγωγείου Καβασίλων, που περιείχε κανόνες που είχαν συναποφασισθεί  από όλους...Τα νήπια ήταν ενθουσιασμένα με το μικρό τους ανθόκηπο και τα νέα τους επιδαπέδια παιχνίδια.

Γι αυτό το λόγο ασχοληθήκαμε και με λουλούδια στην τάξη :

Τα νήπια ζωγράφισαν τα αγαπημένα τους λουλούδια ....Ζωγράφισαν τον κήπο τους όπως τον φαντάζονται στις 4 εποχές του χρόνου.Έφτιαξαν κατασκευές με λουλούδια...Έκαναν τυπώματα με λουλούδια....Στο τέλος ,τα νήπια αναστοχάστηκαν και αποφάσισαν πως οι δράσεις που είχαν προγραμματίσει είχαν υλοποιηθεί στο έπακρο..

Οι απόψεις τους καταγράφηκαν πάλι σε ειδικά ερωτηματολόγια.

Ακούστηκαν πολλές ιδέες ,για τις οικολογικές δράσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου