Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

To παράπονο των ζώων υπό εξαφάνιση. Εργαστήρια δεξιοτήτων για το περιβάλλον.

 Κατά το τελευταίο δίμηνο της σχολικής χρονιάς, δηλαδή την περίοδο πριν και μετά το  Πάσχα, και μέχρι  περίπου το τέλος της, το νηπιαγωγείο Καβασίλων, ασχολήθηκε με εργαστήριο δεξιοτήτων που προέρχεται από τον θεματικό κύκλο : Προστατεύω το περιβάλλον.

 Ο τίτλος του ήταν : Το παράπονο των ζώων υπό εξαφάνιση.Τα νήπια έψαξαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, κι ενημερώθηκαν για τα ζώα που σιγά σιγά εξαφανίζονται από την Ελληνική πανίδα.

 Ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως και θέλησαν να ζωγραφίσουν ορισμένα από αυτά.Ακόμη ,θέλησαν να βρουν στον χάρτη της Ελλάδας, τα μέρη στα οποία ζούσαν αυτά τα ζωάκια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν..Τα νήπια κόλλησαν τις φωτογραφίες των ζώων, στα σωστά σημεία του χάρτη πχ τη καφέ αρκούδα στη Φλώρινα, τη χελώνα καρέτα καρέτα, στη Ζάκυνθο κτλ


Έτσι ο χάρτης της τάξης μας διαμορφώθηκε έτσι :Τα νήπια ακόμη, έψαξαν να βρουν πληροφορίες για τα ζωάκια υπό εξαφάνιση και με τη βοήθεια των γονιών τους έφεραν όλα στην τάξη πληροφορίες για ένα από τα εν λόγω, ζώα. 

 Φυσικά παρουσίασαν με περηφάνεια την εργασία τους στην ολομέλεια της τάξης.
 ( Ανεστραμμένη τάξη )


  
Εδώ, νήπιο, παρουσιάζει τις πληροφορίες που βρήκε για το αγριοκάτσικο κρι κρι...


Οι εργασίες όλων των νηπίων ......Ακόμη, τα νήπια, έμαθαν έναν μύθο της αρχαιότητας, για ένα ζωάκι υπό εξαφάνιση, το δελφίνι. 
Ο μύθος ήταν : ο Αρίωνας και το δελφίνι. 
Μετά ζωγράφισαν το μύθο με δεξιοτεχνία και φαντασία...
Ακόμη, ασχολήθηκαν με δραστηριότητες ρομποτικής, χρησιμοποιώντας το  beebot. 
 Τα νήπια προγραμμάτιζαν το ρομποτάκι για να το στείλουν να πάει σε ένα ζωάκι υπό εξαφάνιση.
 Φυσικά αλλάζαμε συνέχεια θέσεις και ζωάκια...Τέλος, τα νήπια έγραψαν σε φύλλα εργασίας, τα συνθήματα τους για τα ζώα υπό εξαφάνιση.....Κι έφτιαξαν μία αφίσα , στην οποία τα ζώα υπό εξαφάνιση, έλεγε καθένα το παράπονο του στους ανθρώπους .......

2 σχόλια :

  1. Μπράβο κα Ιωάννα, όλα τα εργαστήρια τα οποία έχετε κάνει με τα παιδάκια μας ήταν άκρως διδακτικά, όσο και απολαυστικά! Το συγκεκριμένο ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή